Lux & lumen bij LED zaklamp en fietsverlichting

Lux & lumen bij LED zaklamp en fietsverlichting

Bij het kiezen van verlichtingsbronnen zoals zaklampen of fietsverlichting, is het begrijpen van het verschil tussen lux en lumen essentieel om de juiste keuze te maken voor uw behoeften. Lux en lumen zijn beide maateenheden die worden gebruikt om de helderheid van licht te meten, maar ze vertegenwoordigen verschillende aspecten van lichtintensiteit.

Lumen (lm) verwijst naar de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt. Met andere woorden, het meet de totale hoeveelheid licht die door een lamp wordt geproduceerd, ongeacht de richting waarin het licht wordt uitgestraald. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lichtbron zal schijnen.

Lux (lx) daarentegen meet de intensiteit van het licht op een specifiek oppervlak, uitgedrukt in lumen per vierkante meter (lm/m²). Het vertelt ons hoeveel licht er daadwerkelijk op een bepaald gebied valt. Met andere woorden, lux meet de helderheid van het licht zoals waargenomen door een waarnemer op een bepaalde afstand van de lichtbron.

Bij het selecteren van LED's voor zaklampen of fietsverlichting is het belangrijk om zowel het aantal lumen als de luxwaarde te overwegen. Een LED met een hoog aantal lumen zal over het algemeen een helderder licht produceren, maar de luxwaarde zal bepalen hoe geconcentreerd dat licht is en hoe ver het kan reiken. Voor zaklampen die gericht zijn op langeafstandsverlichting, zoals zoeklampen, kan een hogere luxwaarde belangrijk zijn. Voor fietsverlichting kan een bredere spreiding van het licht vaak nuttiger zijn, vooral voor het verlichten van het wegdek.

Kortom, bij het kiezen van verlichtingsbronnen is het essentieel om zowel de lumen als de luxwaarde te overwegen om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid helderheid en dekking krijgt voor uw specifieke toepassing.
Terug naar blog